Het kostenplaatje: aankoop en renovatie van jouw droomkasteel
Stel, je hebt een pracht van een kasteel gevonden. Via het immokantoor, op het internet, … Het maakt niet uit: je bent vastberaden om het knappe kasteel te kopen! Maar is het kasteel van je dromen echt je geld waard? Alvorens je hierover een gefundeerde beslissing kan maken, dien je wel te weten hoe dat kostenplaatje er nu uitziet.
Maak je vooral geen illusies
Eerst en vooral: maak je geen illusies. Het kopen van een kasteel komt qua bedrag én levensstijl niet eens in de buurt van de aanschaf van een traditioneel huis. Als kasteelheer in wording, dien je één ding te beseffen. Woonachtig zijn in een kasteel houdt meer in dan een luxueus leventje vanuit jouw chique zetel. Ook de kost is groter dan het prijskaartje van het kasteel zelf. Weet dat het onderhoud van elk kasteel een groot financieel vermogen vereist. Reken in totaal op minstens 15 miljoen euro. Zelfs met een stevige financiële basis is het interessant om een deel te financieren door middel van een woonlening. De woonbonus is er misschien niet meer, maar het kan zowel fiscaal als financieel nog steeds interessant zijn om een deel te lenen.
Onderhoud: wat het inhoudt
Denk alvast na over hoe je jouw spiksplinternieuwe kasteel gaat onderhouden. De schoonmaak alleen al. Leid je een druk leven? Dan raad ik aan een beroep te doen op externe partners. Een kuisvrouw, of zelfs een hele kuisploeg – afhankelijk van de oppervlakte van de woning gaat je dat heel wat dienstencheques kosten! Daarnaast komen dikwijls letterlijk hoge renovatiewerken kijken bij het kasteelplaatje. Het is echter moeilijk om hierover een kostenraming te maken. Want de mate waarin het kasteel nood heeft aan een grootschalige renovatie, hangt toch af van meerdere factoren. Wanneer het door jou gekochte kasteel bijvoorbeeld niet aan alle technische vereisten van tegenwoordig doet, mag je het lekker relaxende leventje als kasteelheer vergeten. Want zo’n onderneming kost niet alleen zeer veel geld; het maakt ook dat je dient te beschikken over organisatorisch talent. Je wilt toch niet dat je kasteel eruit ziet als een spookhuis?
Isolatie van een kasteel
Als jouw eigen kasteel niet goed geïsoleerd is, kan het er behoorlijk koud zijn. En zeg nu zelf, een eeuwenoud kasteel heeft al iets kils. Dan wil je er uiteraard geen schepje bovenop doen. Een echte motivatie om je kasteel te voorzien van deftige isolatie, is de energierekening. Tenslotte heb je al een hoop kosten die gerelateerd zijn aan het onderhoud van je woning. Dan mag die maandelijkse energiefactuur wel binnen de perken worden gehouden, toch? Voorzie dus isolatie voor de vloeren, muren, daken, ramen en deuren maar ook voor de kruipruimte. Welke materialen je best kiest? Dat bespreek je beter met een erkend specialist. Hij of zij zal je concrete richtlijnen geven en aanwijzingen geven over hoe je het meeste uit je geld haalt.