De praktische kant: wat maakt wonen in een kasteel zo anders?
Op deze pagina lichtte ik een tipje van de sluier over het praktische aspect van het wonen in een kasteel. Maar hieronder tracht ik je specifiek uit te leggen wat wonen in een kasteel nu juist zo anders maakt.
Aanrader, afrader of adder?
Of ik zou aanraden om in een kasteel te wonen? Jazeker! Maar voor sommige mensen is het nu eenmaal een afrader. En anderen kopen dan weer met veel enthousiasme een kasteel maar zien al snel in dat er een addertje onder het gras schuilt. Om deze fouten te voorkomen, wil ik een duidelijk en realistisch beeld geven over het leven als kasteelheer- of vrouw.
Praktische prioriteiten, potentiële pietluttigheden
Wie in een kasteel gaat wonen, moet de aangeboren vaardigheid hebben om maar al te vaak het bos door de komen nog te kunnen zien. Want een kasteel telt meestal enorm veel kamers. Het onthouden van welke spullen zich in die ene kamer bevinden, is een hele klus. Dit lijkt mogelijk een pietluttigheid, maar in de praktijk kan het vervelend zijn. Zeker wanneer je op zoek bent naar iets op het moment dat je gehaast bent. Om dan als een bezetene het hele kasteel te doorzoeken: nee bedankt. Een handige oplossing hiervoor is een inventaris (laten) opstellen van het gebouw. Met alle spullen erin vermeld. Je kan deze desnoods ergens ophangen, maar dat raad ik je eigenlijk af. Want als je dan bezoekers over de vloer krijgt, weet iedereen waar je meest private spullen zijn opgeborgen.
Wat ook belangrijk is: het onderhoud van je stulpje. Want zo’n mooi kasteel met een grotere oppervlakte vergt heel wat kuiswerk. Ik zou het niemand aanraden om het heft in eigen handen te nemen. Ga daarom op zoek naar een schoonmaakbedrijf van gevestigde waarde.
Spookkasteel? Nee bedankt!
Het internet bulkt van de verhalen over kastelen waar geesten leven. Natuurlijk weet ik dat het om fabeltjes gaat. Maar het is een feit dat wonen in een kasteel best creepy kan zijn. Wie dus snel schrik heeft, begint er beter niet aan. En al zeker niet alleen!